От 2026 година Ирландия планира част от бутилките с алкохол да се продават със специален червен надпис

От 2026 година Ирландия планира част от бутилките с алкохол да се продават със специален червен етикет. Целта е на него да е изписано предупреждение за вредите от употребата на спиртни напитки. Как се възприема идеята у нас?

Срещаме ви с Емил, който живее под прозорците на властта. Разчита на милостинята на хората, а със събраните пари, както сам казва, си купува удоволствия.

„Купих си ром, водка и бира“, споделя мъжът.

Понякога това за сметка на хляба. „Има и такива дни, в които не съм пил. Не пия вода, вредна е, съдържа микроби”, споделя мъжът.

Проучване: Двойките, които пият заедно алкохол, са по-щастливи

Че не водата, а алкохолът може да навреди на здравето ни, доказва медицината.

„Черният ни дроб страда от прекомерната употреба на спиртни напитки. Развиват се ракови заболявания”, коментира д-р Гергана Гешанова.

„Идеята на Ирландия от бизнес гледна точка звучи леко популистка, защото един надпис няма да промени консумацията на алкохол. Основният движещ фактор при покупката на алкохолни изделия в България винаги е била цената”, коментира предприемачът Константин Иванов.

Подобен закон беше приет и в България, само че по отношение на цигарите. През 2016 година депутатите решиха кутиите да се маркират със снимки, които показват пораженията от тютюнопушенето.

По думите на Иванов, е възможно ирландският закон да повлече крак.

„Европейският съюз трябва да се бори с всякакъв вид зависимости. Според мен идеята ще бъде възприета скоро“, каза той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase