Натали и майка ѝ изнемогват със средствата за лечение

15-годишната Натали е родена със заболяванията Фелан Макдермид. Тя има и разновидност на болест на Хиршпрунг на червата. Те са толкова редки, че няколко години лекарите трудно поставят точната диагноза.

„Включва в себе си детска церебрална парализа, тежък аутизъм, хронично нощно безсъние, но най-ужасяващото е че включва и органна недостатъчност”, обяснява майката на момичето Калояна Канариева. Натали няма гълтателен рефлекс, заради което всяко хранене се оказва огромен риск за живота ѝ. Част от борбата на майка ѝ Калояна е на момичето да бъде поставена специална гастростома, което да подпомогне храненето ѝ. „Когато тя реши да преглъща дори и най-обикновено кисело мляко или медицинската си храна фризобин, има 90% вероятност вместо в хранопровода, да попадне в белите ѝ дробове както вече два пъти се случва. Това е равносилно на смърт”, споделя с болка Калояна.

На пръв поглед цената от 4 000 евро за гастростома изглежда достъпна и постижима. Но не и получената тотална дисфункция на отделителната система на момичето, заради която за Натали е нужна спешна операция в Турция.

„Мечтая детето ми да живее без болка, да можем да ходим както в началото на логопед и на рехабилитация. Тя се развиваше много добре и просто развитието на тази болест на дебелото черво я върна много назад”, казва самотната майка. Калояна трудно набавя животоспасяващо лекарство от чужбина, което струва 1700 евро. Отчаяна е за събирането на нови 45 000 евро за операция в Турция. Знае, че за да спаси дъщеря си, е нужна кампания по събиране на средства, която опитва да направи сама. Тя искрено благодари на всички хора, които ѝ помагат в най-важната борба в живота ѝ – тази за живота на Натали. „Всъщност аз и тя сме живи, благодарение на тях. Благодарение на тях, на всички хора от България, аз купувам нейното животоспасяващо лекарство”, сподели майката.

Всеки, който има желание и възможност да помогне на момичето, може да го направи на дарителската сметка по-долу.

Титуляр: Калояна Канариева

IBAN: BG28BPBI81704062290501

BIC: BPBIBGSF

Репортер: Елена Танева

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase