Прилежащата улица ще стане пешеходна зона

С тридневни празненства откриват обновената Първа градска градина в България. Тя е създадена през 1878 г. в центъра на Пловдив. Реконструкцията ѝ продължи година и струва 4,5 милиона лева.

Цялостно са обновени инфраструктурата, алеите и декорацията в парка. До него се е намирала къщата на Иван Вазов, в която той известно време е живял и творил. Затова идеята на местната власт е да носи името на Патриарха на българската литература, а прилежащата улица „Христо Г. Данов“ да се превърне във втора главна на Пловдив, след като стане пешеходна зона.

Електрически автобуси тръгват в Пловдив

Церемонията по официалното откриване ще е тази вечер със специален концерт на Държавната опера.

„Говорим за първата градска градина в България и първата такава в Пловдив. Това е автентичният център на нашия град. Успяхме да изградим водни атракциони, да подновим всички алеи с нови настилки, осветление, видеонаблюдение, интернет. За всеки един ще има кътче, в което може да си отдъхне. И съм убеден, че тя ще стане любима за малки и големи. Три двойки само този уикенд са проявили желание да сключат граждански брак точно в градската градина”, разказа кметът на район „Централен” в Пловдив Георги Стаменов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase