Подробности от Валя Веселинова, член на Българска ритейл асоциация

Търговци отчитат бум на кражбите. Казват, че ръстът е със 70%. Загубите им можело да стигнат до 100 -200 хил. лева годишно.

„Краде се всичко – дрехи, обувки, козметика. Има организирани групи, които след това препродават откраднатите стоки в социалните мрежи. Някои дори действат по поръчка”, обясни Валя Веселинова, член на Българска ритейл асоциация и собственик на магазин

Бум на кражбите от магазини, молове и вериги

По думите ѝ една от веригите за спортни стоки е отчела само за миналата година загуби от кражби на стойност 220 000 лева.

Загубите на всички са за милиони, обясни Веселинова.

Търговците също имали групи в социалните мрежи, където си споделяли информация за хора, хванати да крадат.

„Ходят по няколко човека. Обикновено са доста добре облечени, много често ходят с деца, с бебешки колички. Мъже, жени, млади, стари - всякакви”, заяви Веселинова.

Друг търговец, член на асоциацията, е хванал 200 кражби. „Това е само разкритите кражби. Всеки ден има кражби”, обясни Веселинова.

„Подава се жалба в полицията, след което тя ги пуска. Не ги задържат, нищо не им правят”, допълни тя. Собствениците подавали жалби, но, по думите ѝ, нищо не се случвало.

„Очакваме от органите на реда да предприемат този проблем по-сериозно”, заяви Веселинова.

Тя обясни, че за миналата година има един осъден във Варна за чанта на стойност 200 лева. Веселинова каза, че той е получил 1 година условна присъда.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase