САЩ заявиха, че очакват обсъждане на предложения от тях план за край на конфликта

Докато Израел продължава военната си кампания в Газа, усилията за прекратяване на огъня са изправени пред трудности. Посредникът Катар заяви, че липсва яснота между страните във войната.

„Виждаме противоречиви изказвания, идващи от израелския кабинет. Няма никакви изявления от двете страни, които да ни вдъхнат увереност в процеса“, каза външният министър на Катар.

Израелските лидери обещаха да продължат военните операции срещу „Хамас, докато групировката не бъде унищожена, въпреки предложението на американския президент Джо Байдън.

Байдън представи план за мир в Газа

В интервю Байдън изглежда се съгласи с твърденията, че Бенямин Нетаняху удължава войната, за да успокои дясното пространство в страната. Но попитан дали израелският премиер си „играе на политика“, Байдън отговори отрицателно. „Не мисля така. Той се опитва да реши сериозен проблем“, каза американският президент.

Нагасаки не покани израелския посланик на церемонията в памет на жертвите от атомната бомбардировка

Планът за прекратяване на огъня включва шестседмична временна пауза във воденето на сражения в замяна на освобождаване на заложници, държани от „Хамас“. Основната цел на плана е да се постигне постоянно прекратяване на военните действия.

Като гарант на Израел в преговорите, Съединените щати заявиха, че очакват обсъждане на предложенията и от двете страни, но са уверени, че Израел ще спази своята част от сделката „Очакванията са, че Израел ще подкрепи това предложение, защото е негов интерес. То също е в интерес и на „Хамас“ - казват, че искат край на войната, а това е пътят“, каза говорителят на Белия дом Джон Кърби.

Ще се стигне ли до мир в Ивицата Газа след представения от САЩ план

Докато палестинците се сблъскват с ежедневни разрушения и смърт в Газа, не са много тези, които споделят оптимизма на администрацията на Байдън. Бившият преговарящ на САЩ за Близкия изток също е на мнение, че проблемът няма да бъде решен в рамките на този процес.

Съединените щати получиха подкрепа от Съвета за сигурност на ООН за приемане резолюция за спиране на огъня в Газа. Документът не включва искане Израел да спре операциите си в Рафах. Част от друга резолюция на Съвета за сигурност, за която настоява Алжир, засяга точно спиране на операциите в града.

„По-голямата част от членовете на Съвета за сигурност биха искали операцията в Рафах да спре сега. Но ако САЩ успеят да убедят други членове на съвета, че тяхното предложение е надежден път към прекратяване на огъня, включително примирие в Рафах, тогава смятам, че и другите членове ще се съгласят“, каза Ричард Гаун от Интернационалната кризисна група.

Тъй като броя на жертвите сред цивилното население продължава да расте, перспективата за споразумение за прекратяване на огъня изглежда не много голяма на този етап, предава Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America