Лидерът на "Възраждане" обясни, че избирателната активност е изключително ниска

Като основен акцент от изборната кампания е, че има изключително ниска, ужасяващо ниска избирателна активност. 32% е абсолютен безпрецендент. Вчера българската политическа система катастрофира смъртоносно. Българският народ гласува вот на недоверие на парламентарната демокрация в България. Всички губят гласове. Това коментира лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов по време на пресконференция.

Резултати при 77,87% обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ печели вота 2 в 1, „Величие” е новата партия в НС

Според него съществува заплаха от феодализация на държавата. „С падането на избирателната активност, се получава ситуация, при която сме заплашени от феоделизация на държавата, защото могат да се правят конфедерация между местни феодали, които контролират по няколко хиляди гласа в община или област”, каза Костадинов.

Той обясни, че новата партия, която ще влезе в парламента – „Величие”, не представлява заплаха за „Възраждане”. „Влизането в парламента ще позволи много бързо да паднат маските”, смята Костадинов.

По негови думи изборните резултати на „Възраждане”, повтарят тези от предишни гласувания, което е разочароващо. „Минималната ни цел за вкарване на трима депутати в Европейския парламент, е постигната, но това далеч не ни задоволява. Проблемите, които стоят пред нашата страна, и за които ще работим, си остават същите”, заяви Костадинов.

По негови думи съществуват два възможни сценария след изборите. Първият е за съставяне на правителство, но според Костадинов „който влезе в подобно три или четири партийно правителство, ще се погребе жив”. Като втори вариант лидерът на „Възраждане” посочи повторно отиване на предсрочни избори през есента. „При този вариант, всичко зависи от президента, защото той е човекът, който диктува ритъма на случващото се оттук насетне”, каза лидерът на „Възраждане”.

„Пред „Възраждане” остава основната задача – да не допуснем влизането на България в разгарящия се военен конфликт в Украйна. Защото вече наблюдаваме, че европейските избори водят до промени в Европа, ще доведат и до промени в България”, каза още Костадинов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase