Критици изразиха съмнението си относно избора на експозиция

Наоми Кембъл е първият супермодел, на когото беше посветена изложба в музея „Виктория и Албърт“ в Лондон. Експозицията носи името „Наоми в модата“ и проследява четиридесетгодишната кариера на модела, роден през 1970 година. Критиците поставиха под въпрос избора на високоуважавания музей за изкуство и дизайн да посвети изложба на модел.

След години спекулации: Наоми Кембъл разкри, че децата ѝ са от сурогатна майка

„Напоследък има толкова много изложби за модни дизайнери и модни фотографи, но не и за модели, моделът често остава извън историята. И забележителната 40-годишна кариера на Наоми Кембъл е един вид доказателство, че тя е пример в областта, защото тя не само работи с най-добрите стилисти, фотографи и списания в индустрията, но също така използва платформата си, за да представи новоизгряващи творци“, каза Сонет Станфил, куратор.

Както и при Клаудия, Синди, Кристи и Линда, не е необходимо да назовавате фамилните имена, за да разберете за кого става дума: Наоми е една от най-големите звезди на ерата на супермоделите от 90-те години. Един от разделите е посветен на големия моден дизайнер Азедин Алая, който почина през 2017 година, с когото Наоми е живяла, когато е била на 16 години. На стената се прожектират корици на списания и видеоклипове с негови модни ревюта за водещи модни къщи.

Наоми Кембъл облече рокля в Кан, която носела и през 1997 г. (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Хора като Азедин Алая Наоми смяташе за част от семейството. Тя го наричаше „татко“, а той нея „ma fille“, което на френски означава „моята дъщеря“. Те имаха близки отношения, тя работи с него в продължение на десетилетия. Но също така и с дизайнери като Джани Версаче, които донякъде допринесоха за нейното издигане като супермодел“, добави Станфил.

Изложбата завършва със съвети „как да ходим като Наоми“ и подиум, на който посетителите да упражняват походката си. Експозията ще остане в музея до 6-ти април 2025 година.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase