Постигнато е споразумение за имена, които да задоволят основните политически формации

Европейските лидери се събират в Брюксел, за да изберат ръководителите на европейските институции за следващите пет години. Страната ни е представена от служебния премиер Димитър Главчев.

България ще настоява при приемането на заключенията от заседанието да бъде включен и текст относно РСМ и да призове страната да изпълни посочените там стъпки, за да осъществи напредък в своя евроинтеграционен път.

Според българският министър-председател е важно да бъде посочено, че изпълнението на всички поети ангажименти, както и напредъка по всички свързани с ЕС реформи, остава ключово.

В навечерието на срещата преговорна група от 6 страни обяви, че е постигнала споразумение за имена, които да задоволят основните политически формации - ЕНП, социалисти и либерали. Въпреки това сделката остава несигурна, защото от преговорите е била изключена Италия, чийто премиер Джорджа Мелони оглавява трета политическа сила в ЕП - на Европейските консерватори, а е и третата икономическа сила в еврозоната. Възраженията, с които тя идва в Брюксел, са, че такива решения са взети на маса само от някои от страните.

Премиерът ще участва в заседание на Европейския съвет

 

За избор на ръководните длъжности е достатъчно квалифицирано мнозинство. Кандидатите са Урсула фон дер Лайен от ЕНП за втори мандат в ЕК, Роберта Мецола за втори мандат начело на ЕП, отново втори мандат от ЕНП на социалиста и бивш премиер на Португалия Антониу Коща и литовският премиер Кая Калас начело на външната политика от семейството на либералите.

Репортер: Антоанета Николова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase