Ще продължи ли подкрепата САЩ да подкрепя Нетаняху

Израелските удари в Ивицата Газа се определят от международни организации като безпрецедентни, посочва Voice of America. Най-малко осем души са били убити при израелска въздушна атака пред център на ООН за осигуряване на помощи за палестинските бежанци. При друго нападение близо до полева болница на Червения кръст в Рафах се съобщава за най-малко 25 загинали. Уилям Шомбург, член на Международния комитет на Червения кръст, разказа за VOA, че гледката след удара е била ужасяваща. “Намерихме части от тела, разпръснати навсякъде”, допълни той.

Ръководеното от “Хамас” Министерство на здравеопазването твърди, че повече от 37 хил. палестинци са загинали в конфликта, започнал на 7 октомври миналата година. 

Най-малко 42 души са убити при два авиоудара в Ивицата Газа

Но броят на жертвите сред цивилното население и мащабното разрушаване на палестинските територии накара дори най-верните съюзници на Израел да се замислят, допълват от VOA. Това доведе до спиране на доставката на бомби от страна на САЩ поради опасения, че Израел може да ги използва в гъсто населени цивилни райони. Отговорът на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху не закъсня. Той пусна видеоклип, в който публично обвини Белия дом, че задържа оръжия и боеприпаси за Израел. Белият дом определи думите на Нетянаху като "шокиращи". "Тези коментари бяха дълбоко разочароващи и със сигурност притеснителни за нас предвид размера на подкрепата, която сме оказвали и ще продължим да оказваме на министър-председателя Нетаняху", каза Джон Кърби, говорител по въпросите на националната сигурност на САЩ.

Европейският съюз твърдо стои зад Кипър след заплахите от „Хизбула”

Седмица след като Нетаняху разпусна военния си кабинет, израелците отново излязоха на  поредния си протест срещу премиера. Те призоваха за неговото отстраняване и за връщане на заложниците, които “Хамас” все още държи. 

Междувременно, Израел продължава операциите си в Ливан, насочени срещу “Хизбула”. Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че ЦАХАЛ е готов за всякакви по-нататъшни действия в Газа и Ливан. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America