С 6 срещу 3 гласа съдът постанови, че имунитетът не засяга действия в лично качество

Протест пред Върховния съд на САЩ, след като магистратите постановиха, че бившите президенти имат имунитет от съдебно преследване за официалните си действия. С 6 срещу 3 гласа съдът постанови, че имунитетът не засяга действия в лично качество.

Демонстрантите във Вашингтон заявиха, че Върховният съд е предал нацията и трябва да бъде сменен.

Решението идва в момент, когато Доналд Тръмп обжалва съдебно решение, отхвърлящо имунитета му. Президентът Джо Байдън разкритикува решението на Върховния съд, като го нарече „опасен прецедент".

„Сега американският народ трябва да направи това, което съдилищата трябваше да направят. Американският народ трябва да реши дали атаката на Доналд Тръмп срещу нашата демокрация на 6 януари го прави негоден за заемане на най-високия държавен пост в страната. Американският народ трябва да реши дали приемането на насилието от страна на Тръмп, за да запази властта си, е приемливо. Аз ще спазвам границите на президентските правомощия, както го правех в продължение на три години и половина. Но всеки президент, включително Доналд Тръмп, вече ще може да пренебрегва закона”, заяви Джо Байдън.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase