Състезанието се провежда в английското графство Норфолк

За поредна година английското селце Конгам, графство Норфолк, се проведе необичайна надпревара – Световен шампионат по надбягване на охлюви. Състезанието се провеждат от 1960 година и винаги е привличало стотици любопитни, твърдят местните хора. Тази година в състезанието се включиха над 150 черупчести пълзящи претенденти.

Самото надбягване се провежда върху мокър плат с нарисуван кръг с диаметър 33 сантиметра, който беше поставен на маса в полето край английското селце. Победител става охлювът, който най-бързо достигне до точката в средата.

Котка "нахлу" на сцената по време на концерт в Истанбул (ВИДЕО)

Черупките на някои от участниците бяха боядисани в ярки цветове, но всички имаха стикери с поредния си номер. Много от състезателите бяха взети буквално минути преди състезанието от полето край населеното място.

Победител в надпреварата стана охлювът Джеф, който преодоля разстоянието за 4 минути и 3 секунди. Рекордът на охлюва Арчи от 2 минути и 20 секунди, поставен през 1995 година, не успя да падне, заявиха организаторите на шампионата. А тазгодишният победител си тръгна с купа, пълна с листа маруля.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: "Ройтерс"