В знак на почит към паметта им управата моли всички жени да бъдат с покрити глави

В навечерието на 11 юли Босна се готви да почете паметта на жертвите от геноцида в Сребреница. За първи път тази година датата ще бъде отбелязана като Международен ден в памет на над осемте хиляди мъже и момчета, които са избити за няколко дни през юли 1995 г. Решението беше взето с резолюция на ООН през май.

В мемориала Поточари почиват тленните останки на хиляди души, които са загинали в Сребреница. В знак на почит към паметта им управата моли всички жени да бъдат с покрити глави.

Издирват заподозрян за убийство на съпругата и дъщерите на коментатор в „Скай" и Би Би Си

По време на войната в Босна градът е обявен за защитена зона от ООН. Там се струпват хиляди босненски мюсюлмани в търсене на закрила. Но това не спира войските на босненските сърби, начело с генерал Ратко Младич, да влязат в него. Жертвите са над 8000 души мъже и момчета, чиито останки все още продължават да бъдат идентифицирани. Всяка година погребват тленните останки на поредните установени жертви на клането.

В четвъртък в „Здравей, България” очаквайте на живо възпоменателните церемонии в памет на жертвите на геноцида. Ще чуете и истории на хора, преживели събитията от юли 1995 г. и загубили най-близките си.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase