Среща с артистите Сервет Кочийт и Изидора Кръстич

Започва изложбата „3+5=∞/Допустимо бъдеще” в Градската художествена галерия. Експозицията е част от 35-ото издание на фестивала за съвременно изкуство „Процес-пространство”. В събитието се включиха 20 артисти от България и чужбина. Сред тях е световноизвестният артист Сервет Кочийт, родом от Турция, но живеещ в Нидерландия. Той представи сложна инсталация от рециклирани автомобилни части.

„Модернистите на XX век“: Изложба във Варна на колекцията на Галерия Vivacom Art Hall

„Работата ми е вдъхновена от турски поет на име Назим Хикмет. Той е живял в България, във Варна. Бил е тук между 1951-1957 г., идвал е няколко пъти. Заради писанията му, е хвърлен в затвора. Книгите му са унищожавани, изгаряни, забранявани. Бил е в изгнание. Избягал е от Турция в Русия, след което решава да дойде в България. Обичал е Варна, за него това е било мястото, което се е доближавало най-много до Турция. Написал е някои от най-важните си творби във Варна, обичал е да твори в Ботаническата градина в Балчик. България е и първата страна, в която са публикували колективните му творби, така че това е било много важно за неговата кариера и неговия живот. Той е любимият ми поет, така че исках да направя нещо свързано с него, с тази идея и с връзката му с България. Неговите произведения са малко противоречиви. Затова исках да създам творба с доза ирония, и така се роди инсталацията „Кой изгори Назим Хикмет?”, разказва художникът Сервет Кочийт.

В Бургас гостува изложба на гигантски африкански охлюви (ВИДЕО)

Той разказва, че организацията по създаване на внушителната инсталация в България е била много добра. „Трябва да се има предвид, че това е процесна изложба, трябваше да направим всичко за кратко време. С хората от екипа работихме навън, имах помощници. Така се случи много бързо. Просто имах и малко късмет с всички тези части, който намерихме и се получи изненадващо бързо. Такава е историята зад моя проект”, посочва Кочийт.

В работата си артистът често използва текстил и бродерия, за да разкаже както геополитически, така и лични истории. „Работих в различни сфери. Променях се постоянно, никога не съм се занимавал с конкретна дисциплина, правих скулптури , после се интересувах от фотография, видео и други изкуства. Но през последните десет години наистина се запалих по текстила. Правя дрехи, използвам машина и върша по-голямата част от процеса сам. Материалът е чувствен, много мек и лесен за работа. Имам студио с много голяма маса и една шевна машина, това е моята четка като художник. Винаги съм бил близо до модата и до това как ние определяме себе си и хората чрез модата, текстилът е важна част от тази култура и много обичам да го използвам”, казва още Кочийт.

Какво представлява художествената работа? Този въпрос представлява отправната точка за видео творбата на Изидора Кръстич от Сърбия. Нетипично за нейната артистична практика в случая тя поставя себе си като обект на видео парчето и улавя опитите си да постигне безтегловност във водата.

„Моята работа създадох тук в Балчик. Снимах се под вода за първи път. Заснех как се гмуркам и изкачвам на повърхността, където се опитах да поддържам състояние на безтегловност. Исках да прилича на плаване, на сливане с водата. Причината, поради която избрах да реализирам тази видео инсталация и да включа водата като тема, е, че се чувствам много добре във вода. Също така трябва да се има предвид, че сме на брега на морето, беше добра възможност да включа водата в процеса. Тогава си зададох въпроса - какво означава да правиш художествена работа? И така съчетах желанието си да лежа във водата, с това да върша работа”, казва Кръстич.

Според нея тайната за успешната видео инсталация е да имаш добър екип и добро оборудване.
„Експериментирам много. Това е първият път, в който правя подводно видео. Техниката е много важна за работата с видео. Сега използвах по-евтина камера, която имах тук, доказателство, че може да получите добри резултати с обикновена техника, ако сте малко по-креативни”, допълва тя. 

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.