Ще бъдат избрани и 14 заместник-председатели на парламента

В Страсбург откриват първата сесия на новоизбрания Европейски парламент. Тя ще бъде учредителна - в началото на заседанието, евродепутатите ще трябва да изберат свой председател за първите две години и половина от мандата на институцията.

Групите в ЕП обявиха ще подкрепят ли Урсула фон дер Лайен

Очаква се гласуването да започне около 13:30 ч. българско време. В последния момент за поста се появи и втора кандидатура, освен тази на досегашния председател Роберта Мецола. Начело на Европарламента ще опита да застане и Ирене Монтеро. Испанката е от партия "Подемос", част политическата група на "Левицата".

Очаква се Мецола да получи подкрепа. През 2022 г. тя стана най-младия председател на ЕП, когато пое поста след смъртта на предишния Давид Сасоли. Тя беше и първата жена от две десетилетия насам. Всеки кандидат за председател ще има около 5 минути за представяне, а вотът ще бъде таен с хартиена бюлетина. В залата ще има 8 избирателни урни, а процесът ще бъде под контрола на осем преброители, избрани чрез жребии сред членовете на ЕП. За да бъде избран кандидатът, той трябва да получи абсолютно мнозинство – 50%+1

Ще бъдат избрани и 14 заместник-председатели на ЕП. Основното гласуване обаче е в четвъртък, когато в пленарната зала ще бъде подложена кандидатурата на досегашния председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за нов 5-годишен мандат.  Гласуването е тайно. Ако фон дер Лайен получи подкрепа на поне 361 депутати от общо 720, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години. Ако не получи съответното мнозинство, ЕС трябва да предложи нов кандидат.

За новия, 10-и мандат на ЕП към днешна дата има сформирани осем политически групи. 

За новия, 10-и мандат на ЕП към днешна дата има сформирани осем политически групи. 54% са новите депутати в този парламент, 39% от тях са жени. Най-възрастният е роден 1947 година, а най-младият е роден 2001 г. и е от партията на "Зелените" в Австрия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase