Ирене Монтеро получи 61 гласа

Избраха Роберта Мецола за председател на Европейския парламент с 562 гласа, при нужно абсолютно мнозинство от 312. Нейният опонент Ирене Монтеро получи подкрепата на 61 евродепутати. Общо гласувалите бяха 699, а валидните бюлетини – 623. Вотът се проведе тайно с хартиена бюлетина.

Мецола ще продължи да ръководи парламента през първите две години и половина от десетия законодателен мандат. Сега тя става една от четирите ключови фигури, които ще ръководят ЕС през следващите години, заедно с ръководителя на ЕК, председателя на ЕС и първия дипломат на ЕС.

Евродепутатите се събират на учредителна сесия в Страсбург

В обръщение към парламента след избирането ѝ, председателят Мецола заяви:

„Разделението в нашите общества доведе до политика на конфронтацията. Дори до политическо насилие. Използват се лесни послания, които разделят обществата на „нас” и „тях”. Трябва да отидем отвъд това мислене, че задължително има печеливш и губещ. То настройва хората един срещу друг. Засилва гнева и омразата, вместо да носи надежда и доверие. Такава лесна политика не предлага истински решения. Това е парламент, който е представител на обратното. Който иска да строи, а не да разрушава”, посочи Мецола. 

„Заедно трябва да отстояваме политиката на надеждата, на мечтата, която е Европа. Искам хората да възвърнат чувството си на вяра и ентусиазъм за нашия проект. Вяра, че ще направим нашето общо пространство по-безопасно, по-справедливо и по-равноправно. Вяра, че заедно сме по-силни и по-добри. Вяра, че нашата Европа е Европа за всички”, каза още тя.

В речта си преди вота на депутатите Мецола акцентира на приемствеността. Според нея Европарламентът не трябва да се бои да се променя.

Монтеро от своя страна заяви преди избора, че трябва да се намери решение на войната в Украйна и това е мирът. Тя допълни, че ако Украйна загуби войната, ще загуби Европа. Монтеро обърна внимание върху правата на работниците.

За да бъде избран кандидатът, той трябваше да получи абсолютно мнозинство – 50%+1.

Коя е Роберта Мецола?

Роберта Мецола е родена в Малта през 1979 г. и е член на ЕП от 2013 г. насам. Тя беше избрана за първи заместник-председател през ноември 2020 г. и изпълнявaше длъжността председател на Парламента след смъртта на президента Сасоли на 11 януари 2022 г. Изпълнява длъжността председател на Парламента, след като председателят Давид Сасоли почина на 11 януари. Тя е третата жена-председател на Европейския парламент след Симон Вейл (1979-1982 г.) и Никол Фонтен (1999-2002 г.).

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase