"Хамас" се сдобри с "Фатах" след 17 години

Висш служител на Хамас Муса Абу Марзук обяви, че терористичната организация е подписала споразумение с други палестински групи, включително с "Фатах".

„Днес подписахме споразумение за национално единство и ние смятаме, че пътят към завършване на това пътуване е национално единство. Ние сме отдадени на националното единство и призоваваме за него“, каза той.

Нетаняху е на среща с Байдън във Вашингтон

Китайският външен министър Ван И приветства днес сключеното от 14 палестински фракции споразумение, което предвижда създаването в Ивицата Газа след войната на "временно правителство на националното помирение".

"Помирението е вътрешен въпрос за палестинските фракции, но същевременно то не може да бъде постигнато без подкрепата на международната общност“, заяви ръководителят на китайската дипломация. "Китай иска да играе градивна роля в поддържането на мира и стабилността в Близкия изток", допълни той.

Партия "Фатах", основана от историческия лидер на палестинците Ясер Арафат, и нейният съперник - "Хамас", което воюва с Израел в Газа - не успяват да се помирят, откакто през юни 2007 г. движението свали със сила и прогони от Газа Палестинската автономна власт след продължили повече от година политическа криза и насилие след парламентарните избори.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС