Променят ли се те и защо германците казват "Да" два пъти - гледайте видеото

Размяна на пръстени и хвърляне на ориз след церемонията – кои са типично немските сватбени традиции. Защо германците често казват „Да” два пъти? 

През последните 10 г. се увеличава броят на хората, които минават под венчило. Германските двойки се радват на определени данъчни предимства. Тук хората обикновено правят две сватби – гражданската церемония в съда, след това втората – в църква или място по избор. 

Чупенето на порцелан е типична немска сватбена традиция. Тя се прави вечерта преди сватбата и след това двойката помита парчетата заедно.  

Кое отличава немското домакинство от останалите

Повече от половината сватбени двойки харчат между 5 и 15 000 евро в деня на сватбата, но някои си позволяват по-пищни разходи. Сватбеният пръстен обикновено е сребърен или златен и се носи на дясната ръка. В миналото жените често са премествали годежния си пръстен от лявата на дясната ръка като брачен. В днешно време повечето имат отделен годежен и брачен пръстен. 

След церемонията обичайно се хвърля върху младоженците листенца от роза или ориз. Обичаят за хвърляне на ориз идва от Азия, но сега често е забранен, защото се смята за разхищение на храна.

Традиционно булката носи бяло, а младоженецът – черно или синьо. Типична немска традиция е нарязването на дърво – булката и младоженецът трябва да го направят заедно. Понякога, особено в Бавария, булката е „отвлечена” – младоженецът трябва да я откупи. 

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase