Има загинал и ранени

Протести и сблъсъци във Венецуела след обявената победа на Николас Мадуро на президентските избори. Стотици хиляди дрънкаха с тенджери и тигани по улиците на редица градове в страната в знак на протест срещу обявената победа на Николас Мадуро на президентските избори. 

И двамата кандидат-президенти на Венецуела твърдят, че са спечелили изборите

Хиляди недоволни се стекоха в центъра на Каракас и опитаха да стигнат до президентския дворец. Тежко екипирани полицаи ги разпръснаха със сълзотворен газ и гумени куршуми. Загинал е един протестиращ, има и ранени. 

"Следим всички прояви на насилие, насърчавани от крайната десница. Мога да кажа на народа на Венецуела, че ако те са нанесли вреда, ние действаме. Вече познаваме този филм, така че още веднъж, взимаме мерки заедно с гражданския, военния и полицейския съюз. Вече знаем как действат те", каза Мадуро. 

Всички проучвания на общественото мнение, извън поръчаните от държавата, сочеха, че Мадуро изостава с близо 30% от кандидата на опозицията Едмундо Гонсалес.

Опозицията обяви, че няма никакво съмнение, че повечето граждани са гласували за техния кандидат. Повечето държави в Южна Америка и ООН или оспориха декларирания резултат, или поискаха Венецуела да покаже доказателства, че Мадуро е победил. 

"Искам да кажа на целия венецуелски народ, с цялата отговорност, че ще уважим към волята, изразена вчера чрез вашите гласове. Това е единственият път към мира. Имаме в ръцете си резултатите, които показват категоричната ни и математически необратима победа", заяви кандидатът на опозицията за президент на Венецуела Едмундо Гонсалес. 

В началото на новото хилядолетие Венецуела беше най-богатата страна в Южна Америка. Днес страната си разменя последното място с Боливия. Покупателната способност на населението се срина до една трета от тази в съседна Колумбия. За 11 години управление на Мадуро, от Венецуела емигрираха 8 милиона души.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петкова