Българското външно министерство вече два пъти отправи апел да не се пътува към страната

САЩ призоваха своите граждани да напуснат Ливан, „с който самолетен билет могат”. Съобщението беше разпространено от посолството в Бейрут. В него се казва още, че ако някой американец няма пари за билет, посолството ще му съдейства за заем, за да напусне страната.

Това съобщение засилва тревогата, че може да има сблъсък между Израел и „Хизбула”. Организацията се финансира и въоръжава от Иран, които се заканиха да отговорят за убийството на лидера на „Хамас” в Техеран.

Преди САЩ подобни призиви към своите граждани отправиха Великобритания, Канада и други страни. 

Франция и Италия също призоваха гражданите си в Ливан да напуснат страната поради риск от военна ескалация в Близкия изток, съобщиха поотделно външните министри на двете страни, цитирани от „Ройтерс”.

МВнР с важна информация за полети до Близкия изток

В две отделни препоръки външното министерство на Франция призова гражданите си, живеещи в Иран, да напуснат временно страната поради опасност въздушното пространство да бъде затворено, предаде БТА. Министерството призова вчера гражданите си, пътуващи из Иран, да напуснат. Министерството призова също френските граждани в Ливан, особено тези, които пътуват дотам, да се възползват от факта, че все още има граждански полети.

Министърът на външните работи на Италия Антонио Таяни, на свой ред, прикани в социалната мрежа X италианците в Ливан да не пътуват изобщо до южната част на страната и да се върнат в Италия възможно най-скоро с граждански полети, „предвид влошаващата се ситуация", посочват още от БТА.

Българското външно министерство вече два пъти призова да не се пътува до Ливан заради риска от конфликт.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Божидар Колев, БТА