Днес е Световният ден на слоновете

Слоновете играят жизненоважна роля в своите екосистеми и допринасят за туризма и доходите на общностите в много региони. За жалост в дивата природа са останали едва 50 000 екземпляра, заради което видът е класифициран като застрашен.

А днес светът отбелязва Световния ден на слоновете. Представителите на вида в Софийския зоопарк - Фрося и Луиза, също празнуват.

Да убиваш или защитаваш: Западните природозащитници остро критикуват лова на слонове в Африка (ВИДЕО)

Снимка: БТА (Фрося и Луиза)

"Щастливи сме, че нашите най-нови слоници Фрося и Луиза се чувстват добре тук. За зоопарка слоновете имат важна символика, тъй като са сред първите видове, отглеждани още по царско време. Неслучайно и логото на зоопарка е изображение на слон с корона", съобщават от Зоологическата градина в София в пост във Facebook. И напомнят, че животните наскоро са се сдобили със специална играчка - топка, от която може да изваждат различни здравословни лакомства. 

Луиза и Фрося бяха представени за първи път пред публика през октомври 2023 г. Те пристигнаха от зоопарка в Аугсбург, Германия.

Световният ден на слоновете се отбелязва от 2012 г. насам по инициатива на тайландската Фондация за запазване на слоновете и канадската природозащитничка Патриша Симс, информира отдел "Справочна" на БТА. Целта е да се насочи вниманието на международната общност към популацията на слоновете в Азия и Африка и да се предотврати пълното им изчезване като животински вид. 

Изключително събитие: Слончета близнаци се родиха в Тайланд (СНИМКА)

Едва между осем и 11 хиляди диви слона са останали в Югоизточна Азия и Китай. Основната причина за това е загубата на местообитания, казват от WWF-Bulgaria във фейсбук страницата си във връзка с днешния ден. Азиатските слонове живеят само в 5% от историческия си ареал, обясняват от организацията. През 2023 година WWF започна кампания, която насочва вниманието на граждани и местни институции към опазването и разширяването на пространствата, където все още слоновете живеят в хармония с природата.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: Борислава Бибиновска, БТА; БГНЕС