От Европейската прокуратура потвърдиха за претърсванията пред NOVA

Акция на Европейската прокуратура на няколко адреса у нас. Един от тях – офиса на „Булгартрансгаз”. От офиса на Лаура Кьовеши в Люксембург потвърдиха за акцията пред NOVA. „Можем да потвърдим, че Европейската прокуратура в София извършва претърсвания в „Булгартрансгаз" и още четири дружества, разположени в три града в България, в рамките на разследване на възможни измами при възлагането на обществени поръчки, свързани с финансиран от ЕС проект за разширяване на подземното газово хранилище. Разследващите мерки не са свързани със споразумението за транзит”, пишат от институцията.

„Претърсванията все още продължават, така че засега не можем да споделим повече информация, за да не застрашим текущите процедури и техния резултат”, допълват от там. 

Припомняме, че за изпълнение на проекта ПГХ „Чирен“ „Булгартрансгаз" получиха 78 млн. евро по европейско финансиране. 

От МВР заявиха само, че са съдействали на разследването. „Колеги от Главна дирекция "Национална полиция" оказват съдействие и работят по постановление на Европейската прокуратура, с което е възложено да се извършат процесуални действия на различни адреси - със сигурност в София, Сливен и другия мисля, че беше в Козлодуй. Няма никакви други подробности. Ако от Европейската прокуратура преценят, те могат да ги изложат”, заяви силовият министър Калин Стоянов.

„Нито сме получавали подобна информация в Енергийна комисия, но щом ЕП проверява, следователно има защо. Но нямам никаква информация какви са конкретните причини”, посочи зам.-председателят на Комисия по енергетика в НС Драгомир Стойнев.

Депутатите задължиха енергийния министър да предоговори споразумението с „Боташ”

От Министерството на енергетиката коментар на този етап няма. В прессъобщение уточниха, че министър Владимир Малинов е в Гърция.

Междувременно членовете на комисията по енергетика, излъчени от „Продължаваме Промяната – Демократична България“, поискаха провеждане на изслушване на министъра на енергетиката  Владимир Малинов. Искането е във връзка с проведената във вторник сутрин акция на Европейската прокуратура в помещения на държавния газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД.

България подписа два важни енергийни договора

„Предвид липсата на официално изявление на „Булгартрансгаз“ ЕАД и разнопосочните медийни публикации относно първопричината за извършените действия, целта на изслушването е да бъде изяснено дали Европейската прокуратура, която разследва престъпления с евросредства, е извършила тези процесуално-следствени действия в рамките на проверка, свързана с ПГХ „Чирен“ или с договора с турската компания „Боташ“. До заемането на настоящата си длъжност, служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е бил изпълнителен директор именно на „Булгартрансгаз“ ЕАД и поради тази причина той би имал най-пълна информация по случая”, пишат още от коалицията. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase