Твърди се, че е иззет джип, използван от независимия депутат Джейхан Ибрямов

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и Националната агенция по приходите съобщиха в съвместен брифинг, че във връзка с разследване на организирана схема за укриване на данъци при търговия със зърно и торове, са констатирали, че от 2021 г. до средата на 2024 г. е нанесена щета на държавата в размер на 11 милиона лева. Парите от схемите били инвестирани в луксозни коли и имоти.

„Досъдебното производство и действията се ръководят от Софийската градска прокуратура и към момента продължават действията по разследването. Във вторник беше гледана мярката на задържаните, има лица, които са оставени „под стража”, заяви заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Калин Литов.

Според източници на NOVA дружество, свързано с ОПГ, фиктивно е придобило луксозен автомобил, платен и ползван от лице с недеклариран доход. Според „24 часа” по разследването службите са иззели джип, използван от независимия депутат Джейхан Ибрямов. NOVA потърси за коментар Ибрямов, но той не беше открит. 

Претърсени са 27 адреса, задържани са девет човека, от тях шестима са привлечени под наказателна отговорност.

Мъжът, обвинен в отвличане във Велико Търново, излязъл от затвора преди дни

Действали са като са укривали данъци по две направления – при търговия със зърнени култури и торове. „При търговия със зърнени култури се дължи корпоративен данък, а при торове корпоративен и ДДС”, допълни старши комисарят.

„Установени са пълномощници на фирмите, като за периода едно от лицата е изтеглило на каса 57 милиона лева. Пари, които са служили да се създава привидност на сделките, че всичко е легално”, съобщи Литов.

Заместник-изпълнителният директор на НАП Евгени Нанков заяви, че групата е продавала продукцията си на производители, които Агенцията не може да установи. „При работата си престъпната група е създавала мрежа от фирми, които правят документална обосновка на продуктите”.

„Към всички участници в групата НАП е предприела мерки, извършват се контролни производства, събират се доказателства и се установяват фактори. Предприети са мерки за обезпечаване на задълженията”, посочи Нанков.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase