От МОН обаче считат, че тези изпити са важни

Учители и родители искат отмяна на Националното външно оценяване след 4-ти и 10-и клас. Причината - резултатите от изпитите са без значение за кандидатстването, което внася излишен стрес за учениците. Министерството на образованието и науката обаче не подкрепя тази теза.

Образователното ведомство смята, че тези изпити са важни именно заради това, че са външно оценяване - показват безпристрастно нивото на усвоени знания и по този начин се прави оценка на учебните планове и анализ къде се затрудняват учениците. Директори на училища подкрепят това. Учителски синдикати обаче са против заради административната тежест и излишното натоварване на децата. Родители виждат изпитите като ненужен стрес за цялото семейство, който не води до подобряване на образователната система.

Галин Цоков: Нужни са 4 години, за да стане образованието по-практично

„Синдикат „Образование” поне за десети път прави това предложение за премахване на НВО в 4 и 10 клас. Педагогическата логика отсъства тук, защото няма никакво значение дали даден ученик ще издържи с определени резултати”, коментира Юлиян Петров от Синдикат „Образование”.

Не така смята директорът на 51-во училище в София. „Аз намирам педагогическа логика. По този начин всеки учител може да свери постиженията на своите ученици спрямо държавните стандарти. Няма как една образователна система да няма обратна връзка и да се развива”, посочи Асен Александров.

Образователното министерство също вижда тези изпити като оценка не на децата, а на системата. „Оценките и изводите за постиженията и дефицитите в обучението са ориентир за подобряване на цялостната работа на училищния екип”, заявяват в позиция от МОН.

Преподавател: Напрежението, което се създава преди НВО, е абсолютно неоправдано

И докато възрастните спорят, четвъртокласниците стягат раници за тежката година, която им предстои. „Може би не трябва да отпада, но все пак трябва да се направи малко по-лесен, защото съм чувал, че е труден. И да се увеличи времето”, смята ученикът Даниел.

Майката на момчето е на мнение, че изпитът внася излишен стрес. „Води до стрес първо сред учителите, които цяла година упражняват с децата решаването на тестове за определено време и за определени точки. От друга страна - върху родителите, които трябва да мислят дали децата трябва да ходят на частни уроци, а това е абсолютно е излишно”, обясни Валентина Стоева.

„Може би родителите не искат да разберат, че тяхното дете не е най-доброто в класа”, заяви Александров.

„Контролираният стрес е нещо много важно, той е мотивация за успех. Когато обаче е безсмислен, нещата преливат чашата. Понякога има и амбициозни родители, които пресоляват нещата”, счита Юлиян Петров.

Докато отмяната на тези изпити все още е само в полето на споровете, Даниел има съвет: „Винаги може да го научиш и един изпит не е толкова голямо нещо”.

Репортер: Мартин Керефейски

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase