Право да положат изпит от тази година имат и желаещите да повишат оценката си

Близо 5400 зрелостници се явиха на поправителната сесия на държавния изпит по български език и литература. За първи път възможност да се включат имаха и тези, които искат да повишат оценката си от изпитната сесия през май. Изпитването се провежда в 230 училища в страната. 

Синдикат „Образование”: Повече от 10 г. предлагаме НВО след 4 и 10 клас да отпадне

Тестът беше разделен на 3 модула и съдържа 41 въпроса, като последната задача беше писане на есе или интерпретативно съчинение. Тази сутрин беше изтеглен изпитен вариант номер 10.  Журналистът от БНР Добромир Видев беше избран чрез жребий да генерира теста, съобщиха от МОН. Произведението, което стоеше зад изтегления вариант, е „До моето първо либе” на Христо Ботев. 

Заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова отбеляза, че все още са малко учениците, които се явяват за повишаване на оценка по предмет, която им е необходима за кандидатстване в университет.

Три месеца след първия си опит да положи успешно задължителната матура по български език, днес Ани Кирилова се явява повторно. Препъни-камък се оказал последният 41-и въпрос. „Бях бременна по време на изпита. Наложи се за изляза по-рано”, разказа тя. Този път е категорична - ще остане и за третия модул.

Учители и родители - срещу НВО след 4 и 10 клас

В 140-о училище в София на изпит се явиха над 70 зрелостници. Само един от тях – с надежда да повиши оценката си. „Ученичката е със специални образователни потребности и трябва да бъде сама в зала, тъй като има право на удължено време. Изкара много добра оценка на редовна сесия, но реши, че може повече”, обясни директорът Мая Зафирова.

На 23 август ще се проведат задължителните изпити по профилиращ предмет и за придобиване на професионална квалификация, а на 26 август – допълнителните матури по предмет по желание. "Съвсем малък е броят – не повече от двама от всичките 6400 души. Но вероятно ще се възползват в бъдеще в следващи години. В крайна сметка това определя до голяма степен професионалния път на всеки млад човек", уточни зам.-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова. 

Репортер: Мартин Керефейски 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase