От ИДИЛ признаха, че той бил техен член

Основният заподозрян за нападението с нож в германския град Золинген, при което загинаха трима души, се е предал и е признал вината си в ареста.

Мъжът се предал с думите „Аз съм този, когото търсите”. По информация на местни медии дрехите му били мръсни и пропити с кръв. Сириецът живее в Германия от 2022 г. 26-годишният мъж е свързан е с приют за бежанци, недалеч от мястото на престъплението.

„Ислямска държава” пое отговорност за атаката в германския град Золинген

Въпреки, че ИДИЛ пое отговорност за атаката, няма преки доказателства, че заподозреният е неин член. Организацията често си приписва нападения, които предизвикват голям отзвук.

Премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия нарече атаката "терористичен акт". Това е основната версия на разследването. „Това е акт на тероризъм срещу свободата и сигурността на нашата страна, както и срещу нашия начин на живот, защото празнуването, социализирането, дори смеха с непознати - това е ътна живот в Северен Рейн-Вестфалия”, посочи Хендрик Вюст.

Нападението осъди и вътрешният министър на Германия Нанси Фезер. „Не позволяваме да бъдем разделени във времена като тези. Вместо това стоим заедно срещу опита на такова нападение да донесе противопоставяне. Искам да отправя спешен призив към тези, които искат да отговорят на ужасното нападение с омраза - не позволявайте да ви засегне. Обществото трябва да е единно точно в такива трудни моменти”, призова тя.

Повече гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase