При атаката загинаха трима души, а други осем бяха ранени

Германското правителство затяга контрола в борбата с нелегалните мигранти и подготвя абсолютна забрана за носене на ножове на публични места. Това се случва след като 26-годишен сириец, проникнал в ЕС през България, е обивнен за убийството на трима души в Солинген Други осем бяха ранени. Той е трябвало да бъде депортиран миналата година в България, но депортацията не се е осъществила. Германските власти искат и да ускорят процедурите, свързани с Дъблинското споразумение, а именно бързото депортиране към страните, в които първоначално са регистрирани мигрантите.  

Соченият за извършител пристигнал в Германия през 2022 г. и подал молба за убежище. По информация на изданието според Дъблинското споразумение мъжът трябвало да бъде пренасочен към България. Германските служби са подали съответния сигнал към българските си колеги и той е бил приет.

Българска следа след атентата в Золинген

Депортацията се провалила, защото сириецът не е бил открит в бежанския център в Германия. През август 2023 г. срокът за предаване на сириеца в България изтекъл, затова отговорността останала на германската държава.

Статистиката за миналата година показва, че 75 000 души е трябвало да бъдат депортирани от Германия до различни страни на ЕС, където първоначално са били регистрирани мигрантите. Само 5000 от тези депортации са се извършили.

Заподозреният сириец призна за нападението с нож в Германия

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase