Разказва Voice of America

Автомобилите, управлявани в повечето африкански градове, са произведени в Япония, Корея или в Европа. 36-годишният Татенда Мунгофа обаче заявява, че е решен да промени това, разказва Voice of America. Той споделя, че е израснал, гледайки баща си, който е бил механик, как поправя коли. По-късно автомобилите се превръщат в истинска страст за младия мъж.

Мунгофа е от Зимбабве. Заедно с другите двама основатели на компанията, той представи на пазара едно от първите моторни превозни средства, произведени в Южна Африка - Moreza Auto Company. Мъжът сам проектира автомобилите, като първо рисува скицата, а после се заема с прототипа. Но процесът изобщо не е лесен, споделя Татенда.

Според Националната статистическа агенция на Зимбабве, както повечето африкански страни, така и Зимбабве разчита на автомобили втора употреба. В опит да насърчи местната автомобилна индустрия, правителството наложи забрана за автомобили втора употреба и стари коли над 10 години.

Автомобилната индустрия в Нигерия - предизвикателства и иновации (ВИДЕО)

Министърът на промишлеността и търговията на Зимбабве каза, че докато други индустрии показват растеж, вносът на превозни средства се увеличава, посочва VOA. "Борим се да се справим с търговския баланс. Износът на страната расте, но с бързи темпове расте и вносът", казват от правителството.

Предвид огромните изисквания за внос, Мунгофа посочва, че неговата компания може да отговори на търсенето на местно ниво. "Нашият план е да обиколим целия континент, да създадем заводи и центрове за дистрибуция, така че да обслужваме по-добре африканския пазар", разказа Мунгофа. 

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: Voice of America, dariknews.bg