Демонстрации се проведоха в Париж, Нант, Ница, Марсилия и Страсбург

Десетки хиляди протестираха във Франция срещу номинацията на президента на страната за следващ министър-председател. Еманюел Макрон предложи Мишел Барние - бившия преговарящ от страна на Европейския съюз в преговорите за Брекзит. Протестиращите излязоха по улиците на Париж, Марсилия, Бордо, Ница и други градове. Тяхното недоволство е, че Барние е от традиционната десница, която се представи много слабо на изборите.

Левите смятат, че предложението показва липса на уважение както към партиите, които се съюзиха срещу крайнодесните на Льо Пен, така и към избирателите. Митингите минаха под надслов "отказ от демокрация" и "откраднати избори".


"Това е политически маскарад. Еманюел Макрон се подиграва с тези, които се мобилизираха срещу Националния фронт. Със всички, които гласуваха. Пренебрегна ги след евроизборите, а сега незаконно слага на първо място човек от десните, които на изборите бяха последни. Десните, които губят всеки вот", заяви Юли Ямамото, говорител на неправителствена организация

"Имаме пред себе си абсолютно невероятно блокиране на демокрацията. Левите печелят изборите и десните управляват. Франция настоява за промяна. Показа го пред урните. А накрая получаваме още от политиките на Макрон, които вече продължават 7 години", посочи сенаторът от комунистическата партия Ян Борса.

Вечерта на 6 септември Барние заяви, че е отворен за назначаване на министри от всички политически течения, включително хора от левицата, предаде БГНЕС.

Снимка: БТА

Лявата коалиция, която се превърна в най-голямата сила във Франция след изборите, макар и без достатъчно места за общо мнозинство, посрещна с тревога назначаването на Барние от Макрон.

Макрон назначи Мишел Барние за премиер

Много демонстранти насочиха гнева си към Макрон, а някои го призоваха да подаде оставка. „Петата република се срива. Изразяването на гласа си ще бъде безполезно, докато Макрон е на власт", каза протестиращата Манон Бонижол.

Лидерът на твърдата левица Жан-Люк Меланшон, чиято партия „Непокорна Франция“ (НФ) и съюзниците му принадлежат към левия блок, обвини, че изборите са били „откраднати от французите“, и призова те да излязат на улицата.

Снимка: БТА

На 7 септември той призова поддръжниците си да се подготвят за битка. „Няма да има пауза. Демокрацията не е само изкуството да приемеш, че си спечелил, но и смирението да приемеш, че си загубил“, каза Меленшон от камион на протеста в Париж.

„Все още съм млад, искам да вярвам, че можем да променим нещата и ще продължа да ходя и да гласувам“, добави Абел Куайе, 20-годишен студент.

Снимка: БТА

Левият алианс искаше 37-годишната икономистка Люси Кастес да стане министър-председател, но Макрон отхвърли идеята с аргумента, че тя няма да издържи на вот на доверие в парламента.

Полицията очаква до 8000 души да протестират в Париж. По-малки протести се проведоха и в други градове на Франция.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase