Президентът Зеленски е обяснил защо страната му се нуждае от това разрешение

Полша подкрепя вдигането на ограниченията за използване на ракети с голям радиус от Украйна, обяви външният министър на страната на съвместна пресконференция с американския държавен секретар.

Ще бъде ли позволено на Украйна да използва ракети с голям обсег

Антъни Блинкен не отговори директно на въпрос дали на Киев е дадено разрешение да използва Атакамс и Сторм шедоу за удари дълбоко в територията на Русия. Но на вчерашната си среща, президентът Зеленски е описал в детайли пред Блинкън и британския външен министър Девид Лами защо Украйна се нуждае от това разрешение.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва нямала съмнения, че разрешението е било дадено преди много време, а сега Западът се опитвал само да го официализира.

„Една от целите на посещението ми в Киев вчера беше да чуя от нашите украински партньори от какво според тях се нуждаят в момента, за да се справят с настоящата ситуация на бойното поле, включително в Източна Украйна и други части на страната. И мога да ви кажа, че докато вървим напред, ще правим точно това, което вече сме правили, т.е. ще се приспособяваме, ще се адаптираме, когато е необходимо, включително по отношение на средствата, които са на разположение на Украйна, за да се защити ефективно от руската агресия”, коментира Блинкен.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase