Вижте живата история и красивата природа на Алжир

Алжир е място в пустинята, до което от София се стига с три самолета и пет часа каране с джип. На 1500 км навътре в пустинята, Сахара е готова да разкрие най-пазените си тайни. В приключението до най-непознатите кътчета на Алжир се впускат репортерите на NOVA и археологът професор Николай Овчаров.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"През 1909 година френският колониален офицер, през това целия Алжир е френска колония, френският колониален офицер Бренан, правейки патрул, успява да открие първите рисунки. Оттам нататък започват да представляват голям интерес за учените", разказа Николай овчаров, археолог в Explorers Club Bulgaria.

Проф. Овчаров е първият български археолог, който стига до тук. Първата експедиция по тези земи е водена от френския учен Анри Лот. В средата на миналия век той идва със своя екип. Изследователите често се сменят, заради екстремното време. А тишината на платото кара част от археолозите да отключат психически разстройства.

Най-старите доказателства за човешко присъствие тук са петроглифите. „Плачещата крава”, както я наричат пустинните племена е най-известният след тях. Това са издълбани в скалите сцени с тревопасни животни. Тогава пустинята е била савана. "Всичко започва в неолита, в каменната епоха, в 6 хил пр. Хр. Когато хората нямат керамика, се появява първия стил, който е с врязани изображения, така наречените "кръглоглави хора". Кръглоглави хора, които карат мнозина да мислят, че става въпрос за космонавти, което естествено не е вярно", разказва професорът

„Непознатите земи”: 200 километра през Индийските Хималаи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според легендата, туарегите са пустинното племе, което единствено може да се ориентира в нея. Всеки камък прилича на съседния, а звукът бързо се поглъща от пясъка. Така че е възможно да си на няколко метра от човека до теб, но гласовете ви да остават „глас в пустиня”. "Туарегите са племе, което живеят в 5 страни. Преди да се определим като туареги, в началото сме били номади и сме наричали иммоха. Това е нашето първоначално име. Наричали сме се и "Кел тамашег", което в превод означава "говорещите тамашег". Това е езикът на туаргите. Азбуката ни се казва "тифина". Така че, туареги не е точно истинското ни име, но просто е станало известно, всички ни знаят така", поясни Мохамед, водачът на нашите репортери в пустинята.

Във вековете назад някои от туарегите се установяват и започват да строят градове. Като Джанет в Алжир, Гат в Либия и Агадес в Нигер. Други продължават с номадския живот. Днес развиват дребна търговия. Така например в Джанет гледат фурми, а номадите правят сирене от кози и плетат сандали. След това разменят произведеното за храна. Това е селище на номади. Няма постоянни постройки, а набързо сглобени подслони. Основният поминък са козите.

"В туарегеското общество жените имат по-висок статус от мъжете. Това е така, защото те са майки, сестри, те се грижат за децата. Те правят повече от мъжете. В моето семейство например, родителите ми преписаха къщата на сестра ми. След това я даде на дъщеря си. Така, ако тя се ожени и нещо се случи със съпруга ѝ, ще може да се върне там", добави Мохамед.

В Алжир не е необичайно семействата да имат по 8 деца. Те живеят в апратементи с по 3 спални, всекидневна и кухня. Жилището струва около 90 000 евро в столицата Алжир, минималната работна заплата е 100 долара, а средната 200. Жените могат да работят всичко, ако желаят дори и в армията, но заплатите им са много по-ниски от тези на мъжете.

Рубрика на NOVA в партньорство с Explorers Club Bulgaria. 

Цялото пътешествие на Илияна Шишкова и Иван Кънчев гледайте във видеото.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!