Коментар на адвокат Александър Кашъмов и проф. Михаил Станчев

Русия планира да добави в своя Наказателен кодекс санкции за "русофобия". Новото престъпление е описано като дискриминация срещу руски граждани и жители на Руската федерация от чужденци и чуждестранни служители в чужбина или призиви за подобни действия. А в речта си пред Съвета за сигурност на ООН украинският президент Зеленски призова широк съюз от държави да „принудят Русия към мир“, като заяви, че Путин е нарушил основите на ООН и че войната „не може да бъде победена само с преговори“.

Зеленски представя своя "План за победа", настоява за далекобойни оръжия

„Публичното оповестяване на процедурите на МНС срещу Путин накара Русия да вземе ответни мерки. Разпореждането да бъде арестуван е провокирало Москва. По-страшното обаче са коментаторите вътре в страната, здравомислещите смели хора. Има фобии, равнозначни на омраза, които законите преследват. Русия обаче решава да преследва критичното мнение срещу властта, а това е страшно. Идеята е да бъдат съдени задочно хора, което значи да не бъде спазено правото им на справедлив процес. В случая обаче понятието русофобия е свободен мотив за репресии, неясно е какво представлява“, каза адвокат Александър Кашъмов в студиото на „Твоят ден“.

От своя страна преподавателят в Харковския университет проф. Михаил Станчев подчерта, че новият закон е информационна заплаха към целия свят. „Това означава търсене на отговорност от чужденци зад граница. Предлага се русофобията да стане престъпление, което е доста сериозно. Кои са най-големите русофоби, не са ли тези, които седят в Кремъл, същите които доведоха собствения си народ до бедност? 14 млн. души живеят в бедност. А 75% от руснаците са смятани за алкохолици. 80% гласуваха за Путин... Излиза, че 20% не пият, затова не гласуваха за него. Около 10 млн. души избягаха от страната за последните години", коментира той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase