Предвижда се те да се използват до 2050 година

Летящи таксита? Въпреки че тази идея е популяризирана във филми като „Петият елемент“, днес много стартъпи и големи азиатски компании работят по създаването на електрически въздушни таксита. Тези нови транспортни средства се разработват за превоз в градовете.

Автомобилна арогантност: Какви коли карат известните (ВИДЕО+СНИМКИ)

Снимка: Getty Images

Предизвикателствата включват високи разходи за сертификация и конкуренция между стартиращите фирми. Безопасността също е ключов фактор, тъй като въздушните таксита трябва да отговарят на строгите изисквания на авиационните органи. "Волокоптер" е сред водещите компании в тази област, като предлага решения за въздушни таксита за спасителни операции и комерсиални цели.

Освен това, има нужда от специално обучение на пилоти, за да могат те да се справят с различни условия и извънредни ситуации, като лошо време или технически повреди. Въздушните таксита ще използват автопилотни системи и ще бъдат регулирани по отношение на броя на излитанията и кацанията на ден.

В бъдеще се предвижда тези таксита да се използват в над 200 града до 2050 година, като ще могат да се поръчват чрез приложение и ще осигуряват по-бърз и удобен транспорт до летищата и други ключови локации.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всеки понеделник от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!