Народните представители спориха по промените в Закона за енергетиката

Политически спорове и щурм на трибуната на Народното събрание в последния работен ден на депутатите, който продължи до късно вечерта. От утре политическите сили излизат в предизборна кампания.

Днес след три неуспешни опита да съберат кворум, депутатите събраха мнозинство едва на четвъртия опит, в 21:00 часа, и дадоха старт на дебатите по промените в Закона за енергетиката. Още в първите минути започнаха споровете, а депутатите от ИТН и „Възраждане“ блокираха трибуната на НС. В 22:00 часа беше обявена 10-минутна почивка и Председателски съвет.

Точките, които предизвикаха напрежението, са свързани с Пътната карта и ПВУ, които засягат работата на въглищните централи. „Възраждане”, БСП и ИТН заявиха, че не трябва да се разглеждат в последния момент. Първо отказваха да се регистрират в зала, а накрая окупираха трибуната. Опитаха се да изключват микрофони и колони, а от ГЕРБ направиха опит да говорят от място.

Имаше опити на председателя на ДПС Делян Пеевски да разговаря с Тошко Йорданов. Не се чу какво си казаха, но опитът беше неуспешен.

Всичко това се случи пред миньори, които днес целия ден са в парламента като гости, чакайки решението.

Малко преди 23:00 часа председателстващата заседанието Росица Кирова поиска проверка на кворума, регистрираха се само деветима депутати. Заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум, а малко след това светлините в пленарната зала бяха загасени в присъствието на депутатите от ИТН и  „Възраждане”, които запяха химна. 

В полунощ започва предизборната кампания, когато парламентът по правило не трябва да работи и може да провежда само извънредни заседания. Затова от ИТН и „Възраждане” се усъмниха, че заседанието може да бъде подновено минути преди полунощ и заявиха, че ще останат в залата до 00:00 часа.

„Квесторите се опитват да заключат, за да не можем да се върнем в залата. Този парламент започна да се превръща в бащиния от ГЕРБ и ДПС. Днес наблюдавахте как в момента, в който замириса на крадене на пари през ПВУ, ПП-ДБ, ДПС на Делян Пеевски и ГЕРБ се събраха тутакси. За тях е най-важно да вземат парите, да ги насочат към собствените си фирми. А това, че 30 000 души ще останат на улицата в Маришкия басейн – не им пука”, заяви Тошко Йорданов.

„Теменужка Петкова беше министър на енергетиката. По време на нейни интервю, тя казва, че това е първата стъпка към приватизация на ТЕЦ-овете. Това е мракобесен закон, който ще остави хората от Стара Загора без работа. Това са думи на Теменужка Петкова. Сега седи под диктата на Борисов, Пеевски и Петков с идеята, усвоявайки 2 милиарда, крадейки тези пари, да премахнат и да затворят ТЕЦ-овете, да направят фотоволтаични централи на тяхно място, създавайки работни места за 10-20 души, които да пазят батериите и платките, а 30 000 български граждани, чиито семейства се изхранват от това да останат без работа”, заяви Станислав Балабанов.

„Сложихме една клауза в това решение, че тези пари трябва да останат в мините. Сега това вече стана сериозно неудобно. Ние успяхме да провалим заседанието”, заяви Искра Михайлова от „Възраждане”. „За съжаление, ми се налага да използвам думата провалим. Ние опитахме по всички законови начини. Кворумът беше искан много повече пъти отколкото позволява правилникът на НС, беше нарушен член 46, след това беше нарушен член 51. След като председателят на НС нарушава многократно правилника в рамките на едно заседание, на нас какво ни остава, освен да се борим по начина, по който ни е поставен от председателя на НС”, заяви Искра Михайлова.

„В момента оставаме, защото в комисиите в Народно събрание, народните представители имат чатове във Viber. Ние по погрешка получихме съобщения в две от тези комисии от представители на ГЕРБ: „Колеги в 23 и 45 всички в зала”, каза Михайлова.  

Запитана дали смята, че ще бъде подновено заседанието, тя каза: „Вече не. Но не можем да сме сигурни, затова ще останем до 12 часа, защото сме поели твърде големи ангажименти, борихме се твърде много години за тези промени, за тези приети решения, за да се откажем сега. Видяхте реакцията на хората”, каза Михайлова.

„Не може да сме европейска държава и едни хора да дърпат, да късат кабели, да чупят микрофони. От едната страна в залата е Пеевски, от другата – „Възраждане”. Само българските гласоподаватели могат да променят тази картина. От вас зависи, ако следващият парламент изглежда така, България е почти загубена”, каза Кирил Петков

Неговият съпартиец Асен Василев каза, че случващото се е „отвратително”. „Видяхме хора, които нямат аргументи, да трошат парламента. Като им свършиха аргументите, взеха да пускат чалга на микрофона от трибуна, да дърпат кабелите, да трошат залата и да бутат хората, които работят в сградата на Народното събрание”, заяви Василев. Той обясни, че програмата, която е била насрочена за гласуване днес (точка 14 от дневния ред) е била подготвена преди една година. „Тогава тя мина през парламента с дефекти. ГЕРБ си правеха тънки сметки да не загубят миньорски вот. Сега – година по-късно, им дойде акълът в главата и казаха, че трябва да се приеме и  решиха да поискат парите – над 500 млн. евро за българската енергетика. В последния ден на парламента решиха да го вкарат това нещо насила”, каза Василев.

На репликата на Делян Добрев защо от ПП-ДБ не са го направили, Василев каза, че са опитали да направят промените в енергетиката.

Според Николай Денков промените в енергетиката се случват, защото се променят технологиите. „България да стои с мощности от 50-те, от 60-те години на миналия век, е пълна илюзия. След два, три, шест месеца, когато няма пари за миньорите, да знаете, че е заради това, което стана днес”, каза той. „Политиците не искат да кажат тази истина, защото това им беше театъра за днес", обобщи Денков.

„Заседанието е закрито. За съжаление това беше единствената възможност да спасим повече от 2 милиарда лева от ПВУ”, заяви Делян Добрев. „За пръв път съм съгласен Денков, който каза, че с този цирк загубихме много милиарди. Заседание не може да има, защото след минути започва предизборната кампания”, обясни депутатът от ГЕРБ.

По думите му в залата не са присъствали представители на миньорите, защото цяла сутрин са коментирали и съгласували текстовете на проекторешението с председателите на двата най-големи синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа” – Пламен Димитров и Димитър Манолов. Синдикатите са били съгласни с текстовете. В проекта се е предлагало да се предоставят допълнително 500 млн. лева за рекултивация на терените, където са били мините. 

„Миньорите, които видяхте днес, бяха доведени от колегите от „Възраждане” и БСП. Колегите направиха едно активно мероприятие, ние не знаем дали тези хора са миньори – някакви хора, пуснати с пропуски от колегите ни през цялото време подвикваха, подсвиркваха в пленарна зала. В последния ден на 49-ото Народно събрание беше същото за същата точка от дневния ред”, каза Добрев.

Той уточни, че от ПП са им отказали да подкрепят проекта с подписите си. 

Според Станислав Анастасов от ДПС: „Някой реши да изолира българските енергетици и българските миньори от тези средства. Това беше свеж европейски ресурс, който отива за всички други икономики в региона”. Съпартиецът му Йордан Цонев допълни, че интерес тези пари да не стигнат до енергетиката има „проруската партия „Възраждане”, която иска да ревизира членството ни в ЕС и НАТО". „Да се разказва как ЕС иска да затвори енергетиката ни и как не дава никакви средства на миньорите и на останалите заети в тази сфера, за да върви всичко по нормален начин. Кремълската партия си свърши работата”, заяви Цонев.

„ИТН в този НС беше през цялото време с про-кремълската партия и с про-кремълския президент. ИТН е президентска партия и днес го доказа отново”, каза Цонев.

„Асен Василев ни нападна неоснователно. Другият виновник да е толкова сложно усвояването на парите са точно те - ПП-ДБ и главно Асен Василев. Всички условия в ПВУ са поставени от тях, не от ЕК”, допълни той. 

„Днес е лош ден за българската енергетика и за българския парламент. Осуетиха възможността едни пари да идат при българските миньори. Тези пари сега трябва да се осигурят от бюджета. Хубаво е партиите, които демонстрират псевдозагриженост да кажат откъде ще дойдат тези средства, кого ще лишим от половин милиард”, каза Теменужка Петкова.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase