Гледайте ексклузивни кадри от интервюто с Хасан Насрала

Единственият български журналист, който се е срещал и е правил интервю с дългогодишния лидер на „Хизбула“ - Хасан Насрала, е кореспондентът на NOVA във Виена Миа Сантова. В края на 90-те години тя успя, след няколко опита, да проведе 40-минутно интервю в Бейрут с един от най-издирваните от Израел хора.

"Гледайки това интервю, не мога да не си дам сметка колко пророчески са някои от думите, които чухме от Насрала. Трябва да отбележим, че годината е 1997, но колко малко се е променило оттогава в Близкия изток и как ние в рамките на половината си живот сме свидетели на кръвопролитен конфликт", каза Сантова.

Израелската армия обяви, че е извършила нови нападения срещу „Хизбула“

"Моите наивни надежди бяха, че международната журналистика в България ще изглежда по този начин. Вярвах, че след началото на демокрацията и идването на частните медии ще можем да отразяваме събитията от мястото, на което се случват, да пътуваме по света и да бъдем кореспонденти от горещите точки", сподели журналистът.

Тя посочи, че е пътувала два пъти до Бейрут през 1997 година. "Първото пътуване беше проучвателно – да ме проверят, да подпиша документи, че съм чиста по отношение на намеренията ми". "При втория опит успях да се срещна с Насрала в тайна квартира в южната част на Бейрут, в шиитски квартал. Пътувах в бронирана кола с въоръжена охрана заедно с осигурения от тяхна страна преводач", разказа Сантова.

"Беше като на кино. Аз бях много малка и не много подготвена. Плюсът беше, че имах смелостта да го направя. Минаваше ми през ум: "Мога никога да не се върна вкъщи", добави журналистът на NOVA.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase