Жана Шараф гостува в студиото на „Здравей, България“ заедно с бебето си

Жана Шараф е една от майките с деца, които бяха евакуирани от Ливан с българския правителствен самолет в понеделник. Тя има две деца. По-малкото - Джеймс, е едва на 22 дни.  

В ефира на NOVA жената разказа, че евакуацията за нейното семейство е започнала в неделя вечер, когато трябвало да извадят паспорт на бебето от посолството. „Българското посолство реагира много бързо, професионално и адекватно. Колкото и добро да кажа, няма да е достатъчно за целия екип. Звъннаха ни вечерта в 23 ч., в 4 ч. сутринта Джеймс вече имаше паспорт и казаха, че полетът е следобед“, казва Жана.

Семейството ѝ живее в Централен Бейрут, което е на 20 мин. път с кола от летището при нормални условия. Вчера обаче придвижването отнело около 4 часа заради задръствания. „Трябва да използваш пътища, на които си почти сигурен, че няма да имаш проблеми. За да стигнеш да летището обаче, трябва да минеш по маршрути, които се намират край обстрелвания район „Дахи“, казва жената.

Подготвят втори полет за извеждане на българи от Ливан

Според разказа ѝ във вторник ситуацията се влошава критично, когато над страната пада двутонна ракета. „Сградата, в която живея, започна да се тресе, чуваше се сякаш пулсира“, допълни тя.

Българката съобщи, че Ливан е в трудна позиция в последните години и няма как да помогне на гражданите си. Жана отбелязва също, че е невъзможно да знаеш кой около теб е част от „Хизбула“ и дали блокът, в който живееш, не е щаб на групировката.

Родителите на Шараф пристигат в България през 1970 г., за да учат медицина. Жана се ражда на българска земя и живее тук до 14-годишна възраст. Преди осем години се омъжва и заживява в Ливан.  

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Камена Георгиева