Бившият външен министър обясни, че нито една страна няма интерес от започване на пълномащабна война

„Ситуацията в Близкия изток рязко се промени след убийството на лидера на „Хизбула” Хасан Насрала. Групировката стана най-близка до Иран. Беше очакван отговорът на Техеран. Последните действия на Израел, като вземем предвид и избухването на пейджърите в Ливан, прекъснаха комуникационната система на „Хизбула” и извадиха на светло лидерите на групировката, за да могат и те да бъдат елиминирани. Израел не търси дипломатическо решение, а пълна победа. Вижда екзистенциална заплаха с ядрената програма, която има Иран”. Това каза в ефира на „Здравей, България” бившият външен министър Надежда Нейнски.

Главчев: МВнР и МВР с мерки при потенциални рискове във връзка с кризата в Близкия изток

По нейни думи нито една от големите световни сили няма интерес от пълномащабна война. „Въпросът е до каква степен „големите играчи” могат да повлияят на Израел. САЩ са най-сериозният съюзник. При една пълномащабна война, това ще доведе до включването на Вашингтон във войната, но не мисля, че те искат това да се случва”, обясни още Нейнски.

„САЩ са в последната фаза на предизборната кампания. Счита се, че подобна война би била в полза по-скоро на кампанията на Доналд Тръмп, отколкото на Камала Харис”, заяви бившият външен министър.

Според Нейнски България трябва да предприеме адекватни действия поради близостта на страната ни до конфликта. „Най-важно е как предстоящите парламентарни избори ще повлияят на това, което наричаме „стабилност на държавата”, отвъд мерките, които се взимат във връзка с конфликта в Близкия изток”, каза още тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ЧЕТЕТЕ ТУК

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Виктория Гетова