Армията съобщава, че не иска да навреди на хората

Израел продължава сухопътната си операция в ЮженЛиван срещу цели на "Хизбула". При въздушни удари в Бейрут през нощта са загинали най-малко шестима души. На този фон в съвета за сигурност на ООН, Иран и Израел си отправиха взаимни нападки и заплахи за ответни действия.

Израелските военни призоваха жителите на повече от 20 села и град в южната част на Ливан да се евакуират - това е последният от поредицата призиви за преместване, отправени от армията в момент, в който тя е насочена срещу позиции на „Хизбула”.

Нови удари на Израел по цели на „Хизбула” в Бейрут

„ЦАХАЛ (израелската армия) не възнамерява да ви навреди и за ваша собствена безопасност трябва незабавно да евакуирате домовете си и да се насочите на север от река Авали. Спасете живота си“, заяви говорителят на армията Авичай Адраи.

Изявлението включва и южния ливански град Набатийе. По-рано тази седмица Израел заяви, че неговите войски са започнали „наземни набези“ в части от Южен Ливан, укрепление на „Хизбула”, след дни на тежки удари по райони в цялата страна, където групировката има влияние.

Силни експлозии отекнаха около полунощ в централната част на Бейрут. При израелски въздушен удар е била поразена многоетажна жилищна сграда в квартал Башура, близо до парламента. Това е първият израелски въздушен удар в сърцето на ливанската столица от началото на този конфликт. Три ракети са ударили и южното предградие Дахия, крепост на "Хизбула". Израел се готви да разшири сухопътната си операция в Южен Ливан и към границата в сряда бяха изпратени още войски. Високо напрежение имаше и в Съвета за сигурност на ООН, където Израел и Иран си отправиха взаимни заплахи за ответни действия.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ЧЕТЕТЕ ТУК

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Виктория Гетова