В Лондон имаше две демонстрации - пропалестинска и произраелска

В десетки градове по света имаше демонстрации по повод една година от началото на войната в Газа. В някои градове, като британската столица Лондон, имаше както поход на протестиращите срещу войната, така и произраелско шествие в памет на жертвите на големия терористичен акт на "Хамас". На други места, като италианската столица Рим, се стигна до сблъсъци с полицията.

С призив за мир в Газа: Многохиляден протест в центъра на Лондон (ВИДЕО)

В Лондон имаше две шествия. Едното беше пропалестинско. Участниците в него искаха край на военните действия в Газа и наказания за управниците на Израел.

"Спрете оръжията за Израел. Спрете геноцида, спрете апартейда - просто спрете войната. Продължава и продължава. Колко още?", попита Зайнеб, участничка в пропалестинската демонстрация в Лондон.

Десетки жертви и ранени при израелски удар срещу джамия в Газа

Полицията положи усилия пропалестинското шествие да не се сблъска с произраелското. В другата демонстрация бяха на противоположното мнение - войната в Газа е предизвикана от терористи. А Израел я води, защото няма друг избор.

"Хората очевидно бъркат. Напълно невежи са. Израел има правото да се защитава. Ние трябва да подкрепяме Израел още повече", смята Ема участничка в произраелската демонстрация в Лондон.

Снимка: БГНЕС

Демонстрациите в Лондон бяха едни от най-многобройните от десетките подобни прояви по целия свят. Полицията оцени пропалестинското шествие на 40 хиляди души. Те настояваха правителството в Лондон да промени политиката си.

"За съжаление, въпреки добрата воля на останалите, израелското правителство придължава със зверствата в Газа. Сега се прехвърлиха в Ливан и Йемен. Сигурно скоро и в Иран. А нашето, британското правителство, реагира само на думи, докато продължава да доставя оръжие на Израел", заяви Агнес Кори, участничка в пропалестинската демонстрация в Лондон.

Израел нанесе удари близо до летището в Бейрут

Пропалестински митинг трябваше да има и в Рим. Но той се превърна в масови безредици. Полицията даде позволение да се организира проява на площада пред портата Сан Паоло. Но част от множеството се опита да тръгне на шествие по улиците, въпреки забраната да го прави. Полицията използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне митинга.

"Не дойдох сам. Събрахме се от много градове. Вярваме в нуждата от борба срещу войната, срещу тази страна и срещу този свят. Тази деомстрация първоначално беше забранена. Това е съучастие с пресъплението срещу палестинския народ", смята Валтер Януци от Неапол, участващ в пропалестинския митинг в Рим.

Едно от местата, където демонстрациите преминаха мирно, беше Берлин. Пропалестинско шествие мина под кабинета на канцлера Олаф Шолц със скандирания "свободна Палестина" и "свободен Ливан". Властите бяха осигурили много полиция и казаха, че са инструктирали служителите да не допускат антисемитски прояви или опити за безредици.

Арабски медии: Соченият за лидер на "Хизбула" Хашем Сафиедин е убит

На 7-ми октомври миналата година стотици терористи от "Хамас" атакуваха мирното население на Израел. Бяха убити повече от 1000 души, а над 200 бяха отвлечени като заложници. Десетки от тях още са в плен на терористите. Това предизвика Израел да започне военна кампания за унищожението на групировката. Повече от 40 хиляди палестинци бяха убити от началото на бойните действия. Повечето от жертвите са цивилни.

Редактор: Цветина Петкова