Иван Кънчев на експедиция с Explorers Club Bulgaria

Тази неделя в рубриката „Непознатите земи“ репортерът на NOVA Иван Кънчев ще ни заведе в Перу. Мачу Пикчу, езерото Титикака и хилядолетната селскостопанска лаборатория „Морай“ са само част от местата, които са събрани в следващия епизод.

Екип на NOVA започва пътуване, което е не само по линията на пространството, но и по оста на времето. Тръгва векове назад, за да стигне до времената, през които Южна Америка е била дом на вече изгубени цивилизации, когато в пустините са се появявали линии, които разделят учените и до днес. Ще докоснем високи върхове, където кислородът не стига, за да изпълни дробовете и до джунгли, в които все още племена пазят тайните на времето.

„Непознатите земи”: Северна Индия - пътешествие из Средната земя

Започваме разказа си от езерото Титикака. И днес племето Урос живее на плаващи тръстикови острови в това море, кацнало на 3820 метра надморска височина. „Аз съм родена на тези острови и съм много горда с това. Преди със семейството ми живеехме на друг остров, но решихме да си построим нов“, казва местният жител Сеня.

Твърдят, че живеят в пълен синхрон с природата. Вярвате или не, зъбите им са изключително бели, заради тръстиката която и ядат. „Преди години островите са били много навътре в езерото Титикака, на около 14 км. През 1986 година се разразява страшна буря и племето се принуждава да дойде до бреговете, до град Пуно, където се намираме и в момента“, посочва деканът на ГГФ – СУ и председател на Explorers Club Bulgaria проф. Климент Найденов.

Куско - градът пума. Деветият инка Пачакути оформя границите на столицата във формата на дивото животно. Всъщност на местния език „кечуа“, от където идва и думата, „пума” означава едноцветна котка.

„Непознатите земи": Митичната Гърция - земя на богове и легенди (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това е началото на Амазонската джунгла. Има много хора, които живеят там. Всъщност има племена, които могат да се посетят, но има и такива в които кракът на външен не може да стъпи. Хората казват: „Крият нещо“. Тук, на Мачу Пикчу е имало много злато. Къде е златото? Може би инките са го скрили в джунглата. А тези хора сега го пазят“, посочи Йонел. 

Експедицията на NOVA се проведе в момент, когато племето Машко Пиру уби двама, отвлече двама и рани един от дървосекачите в Амазонската джунгла.

Целият филм от поредицата „Непознатите земи“ за Перу с автор Иван Кънчев гледайте в неделя в „Събуди се“.

Рубрика на NOVA в партньорство с Explorers Club Bulgaria.