Разказва „Дойче Веле”

Перфектната вълна, увековечена в сграда. Такава е архитектурата на музея „Ривърсайд” в Глазгоу. Хората ходят там, за да открият транспортната история на шотландския град – от карети до корабостроене.

От 2011 г. музеят се помещава в бившата корабостроителница на брега на река Клайд. Сградата е проектирана от прословутата архитектка Заха Хадид. Едно от предизвикателствата пред нея е било да създаде пространство, с което да се увеличи броя на експонатите от 1000 на 3000. Затова тя проектира стена за автомобили, която позволява да се подредят възможно най-много коли в музея.  Най-старият автомобил там е от 1897 г. За да предпазят експонатите, големите стъклени витрини са със специално покритие, а стайната температура винаги се поддържа около 20 градуса.

Друго предизвикателство пред архитектката било да създаде сграда, която се поддържа сама и да няма колони. Идеята била да могат да се местят големи превозни средства.

Двуетажни автобуси и трамваи могат да бъдат намерени в музея. Сградата, висока над 20 метра, побира дори парен локомотив в пълен размер.

От откриването на музея през 2011 г. има по 1,3 милиона посетители годишно.

През 2013 г. получава наградата Музей на годината от Европейския музеен форум.

Назъбената конструкция символизира гигантска вълна, която свързва града и реката. Само покривът се състои от 24 000 цинкови панела.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

 

Редактор: Ина Григорова