Снимка: iStock
Вижте съветите на холистичния диетолог Юлияна Николова
С настъпването на по-хладното време и активирането на сезонните вируси, въпросът за здравето и имунитета става все по-актуален. В ефира на „Социална мрежа“ по NOVA NEWS холистичният диетолог Юлияна Николова даде ценни насоки как чрез храната и добри навици можем да се грижим за организма си.
Според Николова храната е основата на здравето, но тя подчерта, че движението, почивката, сънят и справянето със стреса също са важни фактори. Често хората се обръщат към хранителни добавки, но основата за силен имунитет започва с чревното здраве.
„Около 70-80% от имунитета се намира в червата, където организмът ни се среща с храната и микробите. Здравата чревна бариера гарантира ефективна имунна система“, обясни Николова.
Проучване: Плодовете като щит срещу мръсния въздух
► Как да подсилим чревната бариера
Първата стъпка е намаляване на преработените храни, които съдържат овкусители, оцветители, консерванти и захарни напитки, защото те създават възпалителна среда и натоварват организма. Освен това е важно храната да бъде качествена и правилно усвоена, за да можем да се възползваме от хранителните вещества.
„Дори да консумираме добра храна, ако имаме дисбиоза или дисбаланс в чревната флора, организмът няма да усвои правилно нутриентите“, поясни диетологът.
Сигнали за дефицити могат да бъдат умора, раздразнителност, проблеми с кожата, косата и ноктите, като най-надеждният начин за проверка са лабораторни тестове и консултация със специалист.
Храненето като ключ към здрав имунитет: Как да подкрепим организма при автоимунни заболявания
►Какво да включим в менюто
Николова препоръчва сезонни и локални продукти. Примери са:
• Ферментирали храни – кисело зеле, дива ферментация на зеленчуци, които подхранват чревната флора;
• Сезонни плодове и зеленчуци – малини, къпини, червено цвекло, червени ябълки;
• Подправки и чайове – куркума, канела, кардамон, зелен чай;
• Зехтин – съдържа полифеноли, полезни за имунната система.
Целия разговор гледайте във видеото.
Редактор: Дарина МетодиеваПоследвайте ни