Готви родопски качамак и запържен смилянски боб...

Бившият пощальон Пейо Филипов гостува в смолянското село Смилян по повод 3 март и се научи как се прави мъжко сирене и традиционна бърканица.

В "На кафе" той разказа повече за китното селце.

Населението там е смесено като вероизповедание – около 60% са мюсюлмани, а останалите християни.

Те живеят в пълно разбирателство и никога не са имали пререкания на религиозна основа. Впечатлен е от топлото посрещане на хората.

За приготвянето на мъжко сирене разказа, че процесът отнема много време.

Цехът там е модерен, а старата мандра почти не се използва. Технологията обаче е пресъздадена прецизно чрез новите съоръжения.

Ключов момент в приготвянето на мъжкото сирене е пресоването, което го различава от традиционния кашкавал, който се вари.

В кухнята на Гала Пейо показа как се приготвя родопски качамак и запържен смилянски боб по оригинална рецепта от село Смилян. Вижте как във видеото.