Градът е паметник на културата, част от списъка на ЮНЕСКО, а идеята с билета е опит на община и държава да решат големия проблем с незаконното строителство...

Идва лято и все по-често ще отправяме поглед към морския бряг. Вероятно вече ще ни трябва билет, за да влезем и да разгледаме Стария Несебър.


Градът е паметник на културата, част от списъка на ЮНЕСКО, а идеята с билета е опит на община и държава да решат големия проблем с незаконното строителство.


За туристите с билет ще има определен маршрут, част от проект, по който ще бъдат ремонтирани и две от големите църкви в Стария Несебър. Цената на билета ще е \"европейска\".


Събраните средства обаче ще отиват в общински фонд, откъдето ще се разпределят между собственици на частни къщи - архитектурни паметници, за реставрация и поддръжка.


Целта е именно да се ограничи незаконното строителство, което остава най-големия проблем в Стария Несебър. Заради това ЮНЕСКО ни заплаши с включване в списъка \"наследство в риск\", което е нещо като предупреждение преди изключване от списъка на световната организация.


За да избегнем рисковия списък на ЮНЕСКО, Националният институт за недвижимо и културно наследство предприе още мерки – ще ограничат \"сандъчната\" търговия и сергиите около храмовете.


Обмисля се още премахване на рекламни пана на големи компании, които са в противоречие с архитектурата на града.

 

През следващия месец България ще представи пред Комитета за световното наследство доклад за състоянието на града.