Заради огромни финансови злоупотреби смениха цялото ръководство на НДК. За последните 25 години, според министъра на финансите, ръководството не е плащало корпоративен данък на държавата...

Заради огромни финансови злоупотреби смениха цялото ръководство на Националния дворец на културата (НДК) и от днес той е преобразуван в държавно акционерно дружество.

 

Това обяви финансовият министър Симеон Дянков след днешното заседание на Министерския съвет. Все още не е ясен размерът на извършените нарушения.

 

За последните 25 години, според министъра на финансите, ръководството на НДК не е плащало корпоративен данък на държавата. Причината - не съвсем ясния юридически статут.

 

Не се знае и какви са били приходите от наеми и друга стопанска дейност, тъй като досега законът не е задължавал това да се отчита пред нито една институция. За какво са отивали печалбите на дружеството, също остава мистерия.

 

По думите на Дянков има случаи, в които изобщо не са правени обществени поръчки, въпреки че е трябвало. Размерите на нарушенията обаче ще станат ясни едва след 6 до 9 месеца, когато ще приключи одита.

 

Проверка ще се прави за последните 10 години. Данните до момента обаче са достатъчни, за да се освободи цялото ръководство, начело с директора на НДК Христо Друмев, който заемаше поста 24 години. Като директор на двореца на културата той ще носи и административната отговорност, ако се прецени, че има повод за такава.

 

В новото ръководство на НДК влизат трима души, които ще се занимават с одита през следващите няколко месеца. След това ще бъдат назначени още двама.

 

Засега дворецът на културата остава под шапката на финансовото министерство, а след края на проверката ще се поеме от ведомството на Вежди Рашидов.