\"Бордът на директорите на фестивала дълбоко съжалява, че този форум е бил използван от Ларс фон Триер да направи коментари, които са неприемливи, недопустими и противоречат на идеалите на човечеството\", се казва в изявление на организаторите на най-престижния филмов фестивал.

Датският режисьор Ларс фон Триер бе обявен за персона нон грата на Канския филмов фестивал заради своето изказване за Адолф Хитлер.

\"Бордът на директорите на фестивала дълбоко съжалява, че този форум е бил използван от Ларс фон Триер да направи коментари, които са неприемливи, недопустими и противоречат на идеалите на човечеството\", се казва в изявление на организаторите на най-престижния филмов фестивал. \"Бордът на директорите осъжда тези изказвания и обявява Ларс фон Триер за персона нон грата на Канския фестивал, което влиза в сила незабавно\", се посочва още в изявлението.

Датският режисьор заяви, че малко симпатизира на Адолф Хитлер в отговор на въпрос за германските си корени на кинофестивала в Кан, с което шокира присъстващите. \"Аз наистина исках да съм евреин, но после открих, че съм наистина нацист. Зная го, защото семейството ми е германско, Хартман, което също ми достави удоволствие\", заяви режисьорът с приветлива усмивка в отговор на въпрос за германските си корени. \"Разбирам Хитлер. Смятам, че той направи някои погрешни неща, да наистина е така, но го виждам как седи в бункера си в края\", допълни Фон Триер.

По-късно той се извини за думите си. \"Ако съм наранил някого с тези думи, които казах на пресконференция, искрено се извинявам\", се казва в негово изявление. \"В никакъв случай не съм антисемит или човек с расови предразсъдъци, нито пък съм нацист\", допълва той. Датският режисьор, който обича да провокира, представи в Кан своя филм \"Меланхолия\", който бе приет добре от публиката и кинокритиците. /БГНЕС