Георги Трифонов е един от най-ярките и активни представители на съвременното българско изкуство. Работи в областта на живописта, декоративно-монументалните изкуства, на рисунката, графиката, илюстрацията...

Днес сутринта почина големият български художник и поет Георги Трифонов.

 

Той е роден на 18 декември 1947 г. в с Карлуково, Ловешка област. И първите негови рисунки са точно на гарата в Карлуково, където неговият баща – железничар работи.

 

Георги е рисувал навсякъде – по перона, по вагоните, по будките за вестници. Това време остава за него незабравимо и в поезията му, която допълва това, което не може да изрази с четката. Автор е на седем стихосбирки.

 

Георги Трифонов не се задоволяваше само с живописта – негови са и ред стенописи в училища и обществени сгради в Кърджали и на други места. Той беше тъжен човек – имаше несгоди и в личния си живот, и в изкуството. Голямата му мечта беше да изографиса църква.

 

И най-голямото му разочарование - когато отхвърлиха прекрасния му проект за стенописите на храма в Пампорово. Георги Трифонов имаше голяма душа. И неслучайно през 1989 година той и сегашният министър на културата Вежди Рашидов подариха своята съвместна изложба на град Спитак, Армения след голямото земетресение там.

 

Георги Трифонов е един от най-ярките и активни представители на съвременното българско изкуство. Работи в областта на живописта, декоративно-монументалните изкуства, на рисунката, графиката, илюстрацията.

 

Сред картините му с библейски мотиви се открояват \"Врати пред хоризонта\" и \"Спомен\". Има редица самостоятелни и сборни изложби в чужбина и у нас. По негово предложение през 1993 година е учреден Фондът за поддържане на изкуството към СБХ.

 

Носител е на множество престижни награди, като най-скорошното отличие – орден \"Св. Св. Кирил и Методий\" – огърлие, получи в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май тази година. /БГНЕС