\"Подслон\", който тръгва по българските екрани, получи наградата на Международния София филм фест, на публиката там, на българската Филмова академия и ред международни награди. Филмът е за конфликта между поколенията, за авторитетите, които вече не могат да бъдат авторитети. Но режисьорът Драгомир Шолев не пожела да вземе страна в този конфликт.

Темите са едни и същи, променя се гледната точка и козметиката на разказа, каза Драгомир Шолев, режисьор на \"Подслон\", един от най-награждаваните напоследък български филми.

\"Подслон\", който тръгва по българските екрани, получи наградата на Международния София филм фест, на публиката там, на българската Филмова академия и ред международни награди. Филмът е за конфликта между поколенията, за авторитетите, които вече не могат да бъдат авторитети. Но режисьорът Драгомир Шолев не пожела да вземе страна в този конфликт. Той се стреми да фокусира вниманието на зрителите и те сами да решат на коя страна са. Режисьорът не смята своята гледна точка за толкова важна и не желае да я заявява. Актьорите са търсени максимално близко до типажите. Шолев казва, че се е учил заедно с тях и са реализирали филма максимално близко до това, което е искал. Продуцентката Росица Вълканова обясни успеха досега на филма по различни фестивали, че в този филм припознават съвременно европейско арт-кино, което се харесва от широката публика. Залите са пълни, хората реагират спонтанно и вдъхновяващо, каза тя.

\"Подслон\" е отдавна свързан с фестивала София филм фест. Драгомир Шолев спечели през 2005 г. наградата \"Джеймисън\" за късометражен филм с \"Преди живота, след смъртта\", а \"Подслон\" беше представен като проект за пълнометражен дебют в рамките на \"София Мийтингс\" през 2007 г. По сценарий на Разван Радулеску, Мелиса де Рааф и Шолев филмът разказва за 12-годишния Радо, син на треньора по водна топка Стойчев. Той не може да разбере защо, след като е бил добър баща, синът му е готов на всичко, за да избяга с \"първите срещнати на улицата наркомани\". В привидно изхабения жанр за объркани тийнейджъри и пропастта между поколенията, гледната точка на авторите е свежа. Филмът е песимистичен, но не и депресиращ и интелигентно разглежда проблеми с универсално звучене.

\"Подслон\" имаше световна премиера в секцията \"Нови режисьори\" на международния фестивал в Сан Себастиан, Испания. Български критици го поставят сред запомнящите се филмови събития на 2010 г. Оператор е Крум Родригес, в ролите са Цветан Даскалов, Янина Кашева, Калоян Сирийски, Ирена Христоскова, Силвия Герина. /БГНЕС