Компания набира пациенти, за да ги включи в клинични експерименти...

Изборът на България като държава за провеждане на експерименти с лекарства се предопределя от факта, че е гарантирана научната стойност на клиничните изпитвания. Това каза в \"Здравей, България\" д-р Мария Попова - директор на дирекция \"Контрол на лекарствената употреба\" в Изпълнителната агенция по лекарствата.


Американска компания набира български пациенти, за да ги включи в клинични експерименти.


Програмата за клинични проучвания, която стои зад всяко лекарство, за да се регистрира то като такова, е много добре планирана, съобразена със законовите разпоредби, обясни  д-р Красимира Чемишанска – представител на фармацевтична компания.


Работим с онкологични, костни заболявания. За да се регистрира един медикамент и да стане лекарство, минава през различни фази – от първа до четвърта, коментира Чемишанска.


Лекарствата, с които ще се експериментира, вече са използвани върху животни и сега предстои да се изпитат върху хората. Ние имаме добре уредена марка за случване на подобни излседвания, твърди д-р Чемишанска. По думите й лекарят преценява дали един пациент е подходящ за експериментите, или не.