Докато стане готова за изложба, направата на скулптора от ориз отнема около четири месеца...

Какво е общото между ориза, горелката и изкуството? Отговорът намерихме в карловската арт-галерия, където научихме, че освен за ядене, оризът може да служи и за изкуство. Вместо за изгаряне горелката може да превърне едно дървено платно в истинска храна за ценители.

Докато стане готова за изложба, направата на скулптора от ориз отнема около четири месеца.

Оризът е основният материал в творбите на Кунка Бакалова от няколко години, когато съвсем случайно осъзнала, че той може да се използва за нещо повече от храна.

Покрай работата си, художничката научила за ориза повече от всеки друг - като факта, че по света има около 350 хиляди вида от него. Работи с няколко десетки от тях. За творбите й помага Момчил, който също направил откритие, при това отново случайно – вместо с четки, рисува с горелка, на дървено платно.

А резултатът надминал очакванията му. Няколко години по-късно и двамата са спокойни – материали за творбите си ще намерят от път и над път. При това – почти безплатни.

Последната творба на двамата новатори е обща – скулптора на жена, изцяло направена от любимия на Кунка ориз.

Отнела им е десетки часа неуморна работа и още толкова килограма материал. Все пак, за разлика от готвените ястия с ориз и двамата са категорични – статуята няма срок на годност.