Той предизвика голям интерес, след като там бяха открити мощите на Св. Йоан Кръстител..

Вече има проект до 2014 година остров Свети Иван в Созопол да бъде оборудван с ток и вода, а вечер да се осветява. Това заявиха за \"Календар\" от Фондация \"Созопол\".

 

Островът предизвика огромен интерес, след като там бяха открити мощите на Свети Йоан Кръстител. Все повече стават и туристите, които наемат корабчета, за да посетят разкопките.

Ако не знаете нещо за разкопките на остров Свети Иван, освен да ви закара до там, Христо може да влезе и в ролята на екскурзовод. От 15 години кара туристи до най-големите забележителности на Созопол и околностите. Откакто намериха мощите на Свети Йоан  Кръстител, живо се интересува и от история. Най-вече, защото от нея зависи хлябът му.

Покрай работата се научил да се разбира с различни туристи – германци, руснаци, украинци. Обясни, че българите сме се качвали все по-рядко.

От пристанището се стига до остров Свети Иван за около 20-25 минути. Все повече туристи наемат корабчета, за да го посетят.

Престраши се и Криси, която освен пътуване по море, се интересува и от историческите забележителности. Именно това я накарало да наеме Христо, който да я отведе до разкопките на острова.

Следващия път, когато Криси посети острова, той ще изглежда доста по-различно. Наред с всичко останало, предстои и реставриране на манастира. А дали новият му вид ще й допадне повече – тепърва предстои да разбере.